МАЙСТОРЪТ НА СЪНИЩА самостоятелна изложба на Паоло Лакони
10.10 - 16.10.2014

България

МАЙСТОРЪТ НА СЪНИЩА самостоятелна изложба на Паоло Лакони

10-16 октомври 2014

Асоциация „Сардика“ 

бул. „Евлоги Георгиев“ 113, ап. 2, София

Предстои една уникална среща, на която да помечтаем за Сардиния! На 10 октомври, от 18:30 ч. в София, в присъствието на художника, ще бъде открита самостоятелната изложба на Паоло Ликони, озаглавена „Майсторът на сънища“. Мястото е Сардинската културна асоциация „Сардика“ на бул. „Евлоги Георгиев“ 113, ап. 2. Изложбата, организирана от Асоциация „Сардика“ съвместно с Италианския културен институт в София, може да бъде разгледана до 16 октомври.

Изложбата, с куратор Анна Амендоладжине, се състои от около петнайсет произведения със среден размер, нарисувани през последната година. Това са платна, изрисувани с акрилни бои върху грунд от гипс и лепило, чиито теми са вдъхновени предимно от сцени от ежедневния живот или от сардинските народни традиции, от обичаите и от местните прояви. Изложбата има за цел да представи в България този сардински творец с така характерен стил, изключително ироничен и цветен.

“Майсторът на сънищае първата изложба на Паоло Лакони в България. Роден в Каляри, където живее и работи, Лакони започва самоуката си художествена дейност като дава предимство на акварелите и като използва като опорни точки за темите на картините си най-скъпите за него места: местата от острова и от родния си град. През деветдесетте години започва усилена работа в търсене на идентичността си, която ще го доведе до един нов художествен път, технически завършен и „белязан със Сардиния“, който съставлява настоящото му изкуство – оригинално, което трудно подлежи на ограничаване в рамки, понякога определяно като „етнически сюрреализъм“, но което социологът и доктор по философия Джани Симеоне предпочита да нарича „сардински сюрреалистичен експресионизъм“.

Лакони счита себе си за „,майстор в занаята“ и показва, че има изключително лична визия за реалността и за съня. Често границите между тези две измерения не са изцяло отчетливи и не е ясно дали той рисува една мечтана действителност или осъществени сънища. Сигурно е само, че основната характеристика на картините му е яркият хроматизъм, съществена основа на работата му, който служи, за да предава светлина, живот и добро настроение, но преди всичко – емоции. Вижте, за да повярвате и да се развълнувате!

Best Sneakers | Nike Air Max 270