Облаци от музика… сред ветрове на война
28.09.2014

България

Концерт на клавирното дуо Амато - Лупорини 

28 септември 2014 - 19:00 ч.

Софийска филхармония

 

По случай отбелязването на стогодишнината от Първата световна война 1914–2014 г., Италианският културен институт организира на 28 септември 2014, неделя, от 19:00 в Камерна зала „България“ концерт, озаглавен „Облаци от музика… сред ветрове на война“ на клавирното дуо на италианските пианистки Франческа Амато и Ориета Лупорини. Входът е свободен.

 

Концертът е единствен по рода си, тъй като ще бъдат изпълнени произведения, композирани именно в годините на войната: „Фонтаните на Рим“ от Оторино Респиги, „Страници от войната“ от Алфредо Казела, „Кратък живот“ от Мануел де Файя и „Бикът на покрива“ от Дариус Мийо. Сред тези „ветрове на война“ музикантите са продължили неизменното търсене на своите най-непринудени изразни средстава, като са създали по този начин „облаци от музика“ от целия свят.

 

Клавирното дуо, съставено от Франческа Амато и Ориета Лупорини, се ражда през 1996 г. Двете музикантки, дипломирани с отличие в специалност пиано, идват от различни пътища като солистки и имат различен музикален опит. Въпреки това, след като се срещат откриват, че могат да комбинират талантите си и своите специфични музикални характеристики по изключително естествен начин.

 

Дуото притежава изключителен музикален талант, обединен в идеален синхрон, отлична индивидуална техника и интелигентна способност да проникват в най-скритите и поетични значения на изпълнението. Дуото развива концертна дейност в Италия и в чужбина и навсякъде получава одобрение за брилянтността, енергичността и изискаността на изпълненията, които се раждат благодарение на дълбока сплотеност.

 

 

Избраните програми, които са винаги оригинални и подбрани от репертоар, който се простира от Моцарт до съвременната музика, биват представени на публиката от самите концертистки, които са избрали този начин, за да привлекат вниманието на все по-широка публика към класическата музика. И двете се занимават с преподаване и с разпространение на музиката посредством конференции и лекции-концерти.

Nike footwear | Nike WMNS Air Force 1 '07 Essential , CZ0270-102 , Querrey