Пазар за роби и гладиаторски битки в село Склаве, община Сандански
21.06.2014


Най-прочутият в света гладиатор е от племето меди - тракът Спартак. През 73-71 пр.н.е той вдигнал на въстание гладиатори и избягали роби и разтърсил из основи Римската империя, процъфтяваща върху експлоатацията на робския труд. При разгрома на бунта над 6000 от въстаналите роби били разпънати на кръст по пътя Виа Апиа, свързващ столицата Рим с Капуа, градът в който се е намирала школата на разбунтувалите се гладиатори. Тялото на Спартак останало в неизвестност, но историята запазила за вечни времена неговото име и дело. Историята и легендите разказват, че Спартак е бил пленен и продаден за роб в родните си земи (днешна община Сандански) на най- големия за региона робски пазар, съществуващ и днес - в село Склаве.

През месец юни 2014г. древното тържище ще събере отново местното население, което тази година за първи път ще има възможност да се потопи в античното минало и да пазарува традиционни за древните римляни стоки и храни. Село Склаве ще бъде сцена на историческа антична въстановка пресъздадена от групите Първа тракийска кохорта и Първи италийски легион и гости - най- добрите съвременни гладиатори- реенактори от Рим, Италия от гладиаторската школа на Групо Сторико Романо, изградена на Виа Апиа.

ПРОГРАМА: 21.06.2014г. от 16:00 ч – Римския пазар е отворен за посетители; 17:00 ч – Живот и бит на траките – пазар, храна, занаяти; 17:30 ч – Селото на траките е нападнато от римска войска. Взети са пленници; 18:00 ч – Пазар на роби. Пленените при нападението тракийци са продадени като роби. 19:00 ч. – Обучение в гладиаторска школа, гладиаторски битки и панкрацио; 20:00 ч. – Гладиатори и роби се вдигат на бунт. Битка между римляни и въстанници.

Asics shoes | Fullress , スニーカー発売日 抽選情報 ニュースを掲載!ナイキ ジョーダン ダンク シュプリーム SUPREME 等のファッション情報を配信!