Реставрация на историческите повърхности: фрески, мозайки и произведения от камък
18.06 - 20.06.2014


Семинар-работилница на тема „Реставрация на историческите повърхности: фрески, мозайки и произведения от камък” ще се проведе в София от 18 до 20 юни 2014 г. в Клуб на Фоторепортера, Източна порта Сердика на ул. Дондуков 1.

Благодарение на огромното си културно и художествено наследство, Италия открай време заема първите места в изработването на теории, закони за защита и преди всичко реставрационни техники, свързани с опазването и оценяването на най-различни художествени произведения: от живописта до скулптурата, от архитектурата до приложните изкуства.

Програмата ще бъде разделена в два дни по следния начин: сутринта е посветена на научните срещи с експерти от сферата и италиански и български реставратори, които ще покажат нагледно както от теоретична, така и от практическа гледна точка реставрационните техники върху произведения на исторически повърхности. Италианското присъствие е изключително престижно: ще участват Антонела Риналди от Службата за надзор на културното имущество на провинция Венеция и Равена и директор на Училището за мозайки в Равена; проф. Алберто Феличи от Лабораторията за полускъпоценни камъни във Флоренция; Клаудия Тедески, консултант по мозайките към Диоцез Равена е Фраческо Перон, реставратори на мозайки.

Следобед ще се проведат същински работилници по реставрация, организирани от италиански фирми, по време на които ще бъдат показани иновативни материали и нови реставрационни техники. На местните институции и на професионалистите от сферата ще бъдат представени италианският опит и технологии във връзка с реставрацията на стари мозайки и не само. На 20 юни ще се състоят посещения на археологическите обекти в София, чиято реставрация предстои.

Семинарът е организиран от ИЧЕ София в сътрудничество с Асорестауро, Националния исторически музей в София и Италианския културен институт. В инициативата участват София и Равена като градове, кандидати за европейска столица на културата през 2019 г. Събитието е част от програмата на Италианския фестивал в България 2014 г. от 1 до 30 юни, който промотира марката MadeinItalyи създава нови възможности за среща и обмен между служители, организации и институции от Италия и България.

Nike footwear | 【国内4月発売予定】プレイステーション5 × ナイキ PG5 PS EP 全2色 - スニーカーウォーズ