Portable Elephant, E.U.E.R.P.I. и Weinberger / „АлаRма Pъn(K) Дjаз: СУниверситетски арт пространства” III
06.06.2014


AlaRma Pun(k) Jazz  и Културният център на СУ

представят:

 „СУниверситетски арт-пространства”/ III издание

концерт на

PortableElephant, E.U.E.R.P.I. (България)

и Weinberger (Австрия)

6 юни 2014, петък, 20:00 ч.

Театрална зала „Алма Алтер”

Ректорат на СУ

Вход свободен

Внимавайте! На 6 юни се очертава една наистина сюрреалистична вечер. Забравете всичко, което са ви казвали за жанровете в съвременната електронна и електроакустична музика, и „отворете съзнанието си” (ако цитираме Стивън Бърнстейн от „Seх Mob”, но без да довършваме крилатата му фраза...).

PortableElephant(Русе) наричат себе си пост-нойз-пънк-джаз-кор група. Ние бихме могли да добавим още дузина кратки думички за некомерсиални течения в съвременната музика, но пак няма да обясним докрай какви са те. Налудничавият им музикален свят е сходен донякъде с този на групи като Oresund Space Collective, а пиесите им (един добър пример за instant composing, а дори и за instant composing pool) са точно толкова дълги, колкото е необходимо – от 10 минути до безкрайност. В музиката им има нещо призрачно – по онзи невидим, но същевременно натрапчив начин, по който „плешивите докторчета” от романа „Безсъние” на Стивън Кинг... присъстват. Тази музика, преминаваща между измеренията понякога с котешка, но понякога и със слонска стъпка, е твърде несвойствена за красивия им, но осакатен откъм авторска сцена дунавски град. Участвали са вече два пъти на „Аларма Пънк Джаз” – като подгряваща група на King Automatic от Voodoo Rhythm Records, а месец по-късно и заедно с KeiraIsYou. Миналата година откриха и фестивала Artmospheric. Двамата музиканти – Ангел Драганов и Калоян Иванов – имат и свои солови проекти, съответно Polygon Ringи T.F.S.L. (в момента населяващ още по-призрачни измерения), а заедно участват и в психеделик-рок триото KAP.

https://www.facebook.com/pages/Portable-Elephant/172285969595246

https://soundcloud.com/portable-elephant

E.U.E.R.P.I. (Трявна/Свищов) е китарен чил-нойз-фрий-джаз проект, също представян многократно в рамките на „Аларма Пънк ДжазЗвученето му е някъде на границата между „Пинк Флойд”, Мориконе, Gravemist и филмите на Дейвид Линч. Под това трудно за разтълкуване име се подвизава Мирян Колев, когото сме слушали и с групи като Rosenquarzexpress и Mazut, и в колаборация с блек-нойз-ембиънт дуото TeethOfDivine. Той е един от най-активно пътуващите музиканти от българската некомерсиална сцена, комуто тази година предстоят няколко важни участия – от Беглика, та чак до северните части на Норвегия. Познавач на музиката на Джон Зорн и Мери Халворсон.

https://www.facebook.com/EUERPI

https://soundcloud.com/mirian-kolev

Weinberger, познат още като Йоханес Лео Вайнбергер, ще бъде третото музикално изпълнение, което специално сме ви подготвили. Йоханес Лео е австрийски музикант и писател, който казва за себе си, че „се бори със сетивата си и живее в мир с въображаемото”. В България е по покана на Ангел Симитчиев от Amek и ще направи специален 30-минутен сет между E.U.E.R.P.I. и PortableElephant. Записите на концептуалния артист Weinberger са издадени и от първия български нет лейбъл „Махорка”, като музиката му може да бъде илюстрирана със собствените му думи – „за щастие, реалността не е безкрайна”…

http://johannesleoweinberger.net

https://mahorka.bandcamp.com/album/farewell-to-the-undertow

Повече на:

Facebookevent

https://www.facebook.com/alarmafest

http://binar.bg/player/punk-jazz

http://bnr.bg

http://culturecenter-su.org/?p=3028

Asics shoes | Best Selling Air Jordan 1 Mid Light Smoke Grey For Sale 554724-092