„ЦИГУЛАРЯТ НА ДЯВОЛА” - ЛАЙКО ФЕЛИКС
28.05.2014


Унгарският културен институт „Балаши”

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и

АЛАРМА ПЪНК ДЖАЗ

 представят:

ЦИГУЛАРЯТ НА ДЯВОЛА

концерт на

ЛАЙКО ФЕЛИКС

в рамките на:

АлаRма Pъn(K) Дjаз: СУниверситетски арт пространства”

28 май 2014, сряда

Аула на СУ, Ректорат

Вратите отварят в 20:30 часа

Начало на концерта: точно в 21:00 часа

Вход свободен до запълване на залата!

Наричат Лайко Феликс(Lajkó Félix) „Цигуларя на дявола”, „Паганини от Войводина”, а напоследък и „Укротителя на коне”. Преди всичко той е самороден талант, който е стигнал до края, до алфата и омегата, където стиловете изчезват и остава само музиката. По какъвто и начин да свири (на цигулка, на цитра, само с уста или да шепне в микрофона) и независимо от източника (народна музика, класици, блус, джаз), Феликс филтрира през себе си и импровизирайки, свободно ни поднася чистата музика от отвъдния бряг.

В София Феликс  пристига заедно с виолиста Антал Брашньо по специалната покана на Института „Балаши” (Будапеща), с посредничеството на д-р Ласло Бедеч (преводач, преподавател по унгарски език и литература в СУ), като концертът е част от серията на Програма „Христо Ботев” и Културния център на Софийския университет „Аларма Пън(к) Джаз: СУниверситетски арт-пространства”.

Преди концерта на 28 май в София са предвидени и няколко специални прожекции на „Делта” в Дома на киното и Euro Cinema, чиито дати ще бъдат обявени допълнително. 

„Моята задача е да се концентрирам върху музиката, върху ръцете си, да внимавам какво свирят другите музиканти до мен – такъв договор съм сключил с публиката, за това плащат. Не мисля, че аз самият съм толкова важен.” – казва Феликс през 2012 г. в интервю за британското сп. The Strad. Затова всеки негов концерт е изключително преживяване: човек се разтваря заедно с останалата публика в музиката, в нещо, което не може да се определи или изкаже с думи. 

Facebookevent

За повече информация:

http://www.felixlajko.hu

 http://www.balassiintezet.hu

 https://www.facebook.com/alarmafest

http://bnr.bg

http://culturecenter-su.org/?p=2942

jordan Sneakers | Best Selling Air Jordan 1 Mid Light Smoke Grey For Sale 554724-092