„Селска чест” и „Джани Скики” в Софийската опера и балет
17.04 - 19.04.2014

България

Феновете на Джакомо Пучини и Пиетро Маскани могат да тържествуват. В София предстоят представления на прочутите творби „Селска чест“ и „Джани Скики“. Музиката на великите композитори ще звучи в едноактовите произведения, които ще съберат овации на 17 и 19  април от 19.00 часа. „Балансът между страстите е нашата цел“, обяснява режисьорът Пламен Карталов творческото си решение.

 „Селска чест”
Едноактна опера от Пиетро Маскани, либретото е на Джовани Тарджони – Тоцети и Гуидо Менаши. Първата постановка е в театър „Констанца” в Рим на 17 май 1890 година. Действието се развива в сицилианско селце. Младата селянка Сантуца, съблазнена и захвърлена от Туриду, разказва на кочияша Алфио, че жена му Лола е любовница на Туриду. Ревнивият Алфио оскърбява Туриду, ухапвайки го за ухото, което по сицилански обичай означава предизвикване на смъртен двубой. Съперниците се бият с ножове. В схватката Туриду е убит.

„Джани Скики”
„Джани Скики” е единствената комична опера на Пучини. Либретото е на Джовакино Форцано. В основата на сюжета са редове от XXX песен от „Ад” на Данте, посветени на измамника Джани Скики. Богатият старец Буозо Донати умира, завещавайки цялото си състояние на манастир. Наследниците решават да извикат на помощ мошеника Джани Скики, който и сам е кръвно заинтересован от наследството – неговата дъщеря Лаурета е годеница на Ринучо, племенник на покойния Буозо. Тъй като никой в града още не знае за смъртта на стареца, Джани ляга в леглото, представяйки се за болния богаташ, и разпорежда да се повика нотариус. Мнимият Донати му диктува своята последна воля, завещавайки цялото си имущество на себе си. Наследниците са отново измамени, но са принудени да мълчат...

best shoes | Sneakers