„МАДАМ БЪТЕРФАЙ”
05.04.2014

България

„МАДАМ БЪТЕРФАЙ” В СОФИЙСКАТА ОПЕРА НА 5 АПРИЛ 

С шедьовъра на лиричния бард на италианското оперно изкуства Джакомо Пучини, „Мадам Бътерфлай”, Софийската опера и балет ще разкаже отново вълнуващата история за една отчаяна и чиста любов, изпълнена с много перипетии и с трагичен край. Това е  най-прочувствената и написана с изключителен талант опера на гениалния италианец.  

Пучини  създава операта по едноименната пиеса на Давид Беласко “Мадам Бътерфлай”, която е представена в Театъра на Дука на Йорк.  При създаването на “Мадам Бътерфлай” Пучини изучава японската култура и дискутира с японци не само върху автентичността на японските мотиви, но и върху японския фолклор. Негов консултант основно е съпругата на тогавашния японски посланик в Италия. Детайлите по визията на Бътерфлай обсъжда с японска актриса, която гостува по това време в Милано. Операта се подготвя за Ла Скала. 

За първи път в чужбина “Мадам Бътерфлай” е представена в Буенос Айрес под диригентството на Тосканини. В България операта “Мадам Бътерфлай” се изнася за първи път в София, през 1924 г.

 Режисьор на постановката в Софийската опера и балет е Пламен Карталов, а  диригент е Григор Паликаров. На 5 април в ролята на Чо-Чо Сан Йоана Железчева, която е позната на софийските любители на операта с ролята на Манон Леско от едноименната опера на Пучини.В ролята на  лейтенант Пинкертон ще се изяви тенорът Даниел Острецов. 

Мадам Бътерфлай” е спродължителност 3 часа, с един антракт от 20 минути.

Nike footwear | Supreme x Nike Air Force 1 Low 'Box Logo - White' — Ietp