ВЕЛИКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ХОРЕОГРАФИ
04.04.2014

България

ВЕЛИКИТЕ АМЕРИКАНСКИ ХОРЕОГРАФИ - ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ ПРЕЗ СЕЗОНА 

На 4 април, в Софийската опера и балет почитателите на балетното изкуство ще могат да гледат четирите балета: „Concerto Barocco” , музика Йохан Себастиан Бах, хореография Джордж Баланчин,  „Па де дьо”, музика „П.И. Чайковски”, хореография Джордж Баланчин,  „По средата, леко издигнат”, музика Том Уилямс и Лесли Стък, хореография Уилям Форсайт и „Концертът”, музика Фредерик Шопен, хореография Джером Робинс за последен път през сезон 2013/2014 г. 

„Concerto Barocco” е произведение от първостепенна значимост, емблематично за неокласическия балет на хореографа Баланчин. То е може би първото, в което хореографът се отказва от каквато й да било идея за сюжетно развитие, за да се фокусира върху музиката. 

„Па де дьо” е  8 минутен шедьовър на Баланчин. Неговата историязапочва от една неуспешна постановка на „Лебедово езеро” в Бслшой театър. Чайковски написва алтернативно па де дьо. Откриват го през 1953 г., в архивите на Болшой.Баланчин е очарован от музиката и я използва. 

„По средата леко издигнат” е на Уилям Форсайт. Някои го наричат Антихриста на балета. Други – Спасителя. За трети той е наследникът на Баланчин, който пренася танца в друго измерение.  С всяка своя хореография Форсайт хвърля ръкавица на познатите закони на пространството, движението и музиката. 

 „Концертът” е на хореографа Джером Робинс. Някои критици определят Робинс като баща на „уличния стил в балета”, който въвежда в него динамиката на града и улавя пулса на своето време. През 60-те и 70- те години на Бродуей той е царят на модерния балет. Гост-пианист е Розана Ташчян от Ереван. 

 

Диригент е Борис Спасов

Running Sneakers Store | Altra Timp 3 Review , Best Trail Running Shoes 2021