КОМИЧНАТА ОПЕРА „ПЕПЕЛЯШКА” ОТ ДЖОАКИНО РОСИНИ С ПРЕМИЕРА НА 20-ТИ МАРТ
20.03 - 22.03.2014

България

На 20-ти март предстои една специална премиера в Софийската опера и балет. Зрителите ще имат възможността да гледат „Пепеляшка, или триумфът на добродушието” - комична оперна драма в две действия от Джокино Росини. Либретото е на Джакопо Ферети и е заимствано от едноименната приказка на Шарл Перо.

Операта „Пепеляшка” се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Поради липсата на време, композиторът написва цялата опера за три седмици. Росини е на 25 години, когато създава „Пепеляшка”, но вече има зад гърба си оперни бисери като „Севилският бръснар”, „Танкред”, „Италианката в Алжир”.

През последните десетилетия са осъществени множество звукозаписи на операта, а в стандартния списък на най-често изпълняваните заглавия тя заема 28 позиция измежду няколкостотин творби от действащия оперен репертоар. На сцената на Софийската опера и балет произведението не е поставяно повече от 30 години.

През този сезон на сцената на Софийската опера и балет интерпретацията на произведението ще бъде дело на режисьора Вера Петрова, художник на костюмите е Християна Михалева, а художник на декора - Боряна Ангелова. Ще дирижира Григор Паликаров.

Премиерните представления на „Пепеляшка” са на 20-ти, 21-ви и 22-ри март от 19.00 ч.

Билетите за операта „Пепеляшка”, на цени от 10 до 50 лева, са пуснати в проджба на касата на Софийската опера и балет, ул. „Врабча” 1, онлайн и в разпространителската мрежа на Ивентим.

„Пепеляшка” от Джоакино Росини
Дон Рамиро - Георги Султанов, Милош Булаич, Хрисимир Дамянов

 

bridgemedia | Sneakers