Прес съобщение


София подава своята кандидатура за Европейска столица на културата 2019 на 18 октомври 2013 г. 

Кандидатурата ще бъде подадена в Министерство на културата в 10:10 ч. от Йорданка Фандъкова, Росица Янакиева, Атанас Камбитов и Петър Паунов, кметове на София, Перник, Благоевград и Кюстендил.

„Не непременно градът с най-древната история, най-добрата културна инфраструктура или най-престижния художествен сектор е този, който ще спечели титлата, а градът с вълнуващи и реалистични планове да направи съществена стъпка за промяна на своя културен живот, като включи цялото общество и ни свърже с останалата част на Европа. Вярвам, че нашият град има печеливша кандидатура и тя е печеливша заради цялата подкрепа, която получаваме от културните и образователни институции, гражданското общество и гражданите на София и Югозападния регион. Нашата подготовка започна през 2004 г. и оттогава редица политици, творци и експерти си предаваха щафетата, за да може София да победи в състезанието”, заявява г-жа Фандъкова.

Градът е избрал пътя на трансформацията, а изкуството и културата са водещи в този процес.  Д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София, обяснява: „Културата не е някаква аморфна концепция: тя е в основата на всичко, което правим. За да се случи каквато и да е трансформация, е необходимо преди всичко да се извърши културна промяна. Вградихме културата в дългосрочното развитие на града. Усилията ни досега и резултатите от тях ни дадоха увереност, че сме на прав път и че званието Европейска столица на културата ще остави дългосрочно наследство.”

Подготовката на кандидатурата на София бе възложена от Столичния общински съвет на Асоциация за развитие на София (АРС), която свърши отлична работа да координира и структурира процеса и да осигури лесни начини за участие. Хиляди хора се включиха до момента: бяха получени 16 000 картички с идеи; 23 000 автори генерират съдържанието на платформата www.sofia2019.bg и това участие е само началото.

„Градовете Благоевград, Кюстендил и Перник подкрепят нашите планове и ние сме благодарни на техните кметове, общински съвети и граждани за подкрепата. Благодарим също и на нашите европейски партньори за приноса им към темите и програмите”, казва Светлана Ломева, директор на АРС.

Програмната концепция на София се корени в автентичността на града: несъвършен, но без да замита проблемите под килима. Вярваме, темата ни е подходяща във време на икономическа и социална несигурност в Европа. „Мотото, което сме избрали – Сподели София - се основава на споделеното желание да се справим с предизвикателствата, да решаваме проблемите, да променим статуквото и да изследваме възможни решения. Негова същина е колективното действие за общо благо, като използваме общите ресурси ”, разказва Севдалина Войнова, програмен директор на АРС.

„Инициативата ЕСК предлага на София платформа за укрепване на връзките на града със и в Европа”, казва Малина Едрева, общински съветник и член на Комитета на регионите.

След подаване на кандидатурата, целият екип на София и Югозападния регион ще участва в национална пресконференция от 10:30 ч. в Министерство на културата, Зала „Сцена 17”.

 

url clone | Nike Air Jordan XXX Basketball Shoes/Sneakers 811006-101 Worldarchitecturefestival