ГРАДЪТ


ИСТОРИЯ

Кратка историческа справка за София

София е една от най-древните европейски столици. Нейната история може да се проследи до времето на неолита. Открити са следи от няколко неолитни селища, които датират от 5000 г.пр.н.е. През VII век пр.н.е. на север от топлия минерален извор, близо до река Елешница (днешната Владайска), възниква древен тракийски град, документиран по-късно от римляните като Сердика — име, за което се приема, че произлиза от местното тракийско племе серди, което живее в околностите на града. В римската епоха (I - IV в. от н.е.) градът процъфтява като център на провинция Вътрешна Tракия. През V - VI в. по време на т.нар. "велико преселение на народите" градът е преживял нашествия от хуни, готи и други варварски племена.
От средата на VI в. градът се възражда като важен административен и стопански център на Византийската империя с името Триадица.
От 809 г. градът влиза в пределите на българската държава и получава славянското име Средец. От края на XIV в. до 70-те години на XIX в. градът, както и българската държава са под османско владичество.
От началото XV в. е и последното име на града – София (Αγία Σοφία - Премъдрост Божия).
София е избрана за столица на България на 3 април 1879 година от Учредителното събрание.

 

СОФИЯ ДНЕС

Днес Соо̀фия е най-големия град в България и 13-я по големина град в Европейския съюз.

София е основен административен, индустриален и транспортен център на страната. Населението ѝ към 1 февруари 2011 г. наброява 1 291 591  души, което представлява 17.5% от населението на страната и  допринася за създаването на повече от 34% от брутния вътрешен продукт. Столичният регион обхваща 38 населени места, 1.2% от територията на страната, но в него е съсредоточена 1/5 от работната сила на България.

София е млад и интелигентен град с 20 от всички 44 университети в България с над 40 000 студенти. Българска академия на науките също се намира в София.

София е град-градина със своите близо 10 000 дка паркове.  Над София на площ от 300 кв.км. се издига и една от най-посещаваните български планини - Витоша (www.park-vitosha.org). Тя предлага туристически центрове с отлично поддържани писти и ски съоръжения, които могат да се ползват и през нощта. Природен парк Витоша приютява и красиви природни феномени като Боянския водопад, каменни реки, пещерата Духлата - най-дългата пещера в България.

София е град с богато културно-историческо наследство. Културните маршрути в София са очарователна комбинация между древна история и модерен град. Настоящият център на града се намира над центъра на древна Сердика, чието културно наследство може да бъде видяно на всяка крачка. Общо на територията на Столична община са регистрирани около 1 400 паметника на културата, в т. ч. около 840 в централната градска част. Един от седемте културни паметника в България, защитени от ЮНЕСКО като световно културно наследство – Боянската църква, известна със своите стенописи се намира в София(www.boyanachurch.org).
Културните маршрути, които градът ни предлага са много, но според потребителите на TripAdvisor една от най-добрите обиколки на културно-историческото наследство на града може да направите всеки абсолютно безплатно с професионалните екскурзоводи на неправителствената организация Free Sofia Tour (www.freesofiatour.com).
Гостите на града могат да изследват и по-непознати места и забележителности – културните потайности на града благодарение на културната карта, създадена от екип от преподаватели, докторанти и студенти на катедра „История и теория на културата” в Софийския университет (http://piron.phls.uni-sofia.bg/sydyrjanie).

София е град с богат културен живот целогодишно. Културният календар на града предлага широк спектър от утвърдили се международни фестивали и събития като например София филм фест, Софийски музикални седмици, Софийска седмица на дизайна, Софийска седмица на танца, Малкия сезон на Сфумато, арт фестивал Водната кула и много други. Богатството и разнообразието на културния живот в София не се изчерпва само с фестивалите, тъй като градът кипи от културин събития всеки ден в множеството театри, галерии, кина, концертни зали и алтернативни културни пространства на града. Картографирането на изкуствата, културните и творчески индустрии, поръчано от Столична община и извършено от Обсерватория по икономика на културата очертава София като национален център на културните и творчески индустрии. Основните показатели за икономическата значимост на културни и творчески индустрии – добавена стойност, заети, оборот, брой предприятия, преки чужди инвестиции – показват концентрация между 49% до 92% в града. Тези цифри дават основание да наречем София – град на културните и творчески индустрии. Безспорни фаворити при растежа и то в година, отбелязана от икономистите като кризисна са четири области като дизайн, културно наследство, софтуер, филмовата индустрия. В изкуствата, културните и творчески индустрии в България са заети 93 323 човека, което е 3,4% от заетите в националната икономика, а в София заетите са 54 293 или това са 6,7% от всички заети в града.

 

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

София е обявена за столица на България преди 131 години.

В София се пресичат 3 международни транспортни коридора.

1/3 от първия бюджет на София от 1879 г. отива за осветление.

Първата електрическа крушка светва в София на 1 юли 1879 г. за тържественото посрещане в града на княз Александър Батенберг.

Първият телефонен разговор в София се осъществява през 1884 г.

През 1896 г. живеещият в София чех Август Шедеви вкарва в България първия автомобил.

София е осветена с електричество на 1 ноември 1900 г.

На 1 януари 1901 г. тръгват първите електрически трамваи. През 1936 г. започва производството на първите български трамваи, а три години по-късно е създадена първата българска конструкция - изцяло метална, която за времето си е уникална като дизайн.

10 години след Освобождението чужденците, живеещи в новата столица, внасят велосипеда. Иван Вазов го нарича "дяволски колца", а столичани – бицикъл.
Файтоните обаче остават дълго време разпространено транспортно средство. През 30-те години за тях има 20 пиаци. Има дори държавни ("казьонни", както са им казвали), файтони, с които отивали на работа кметът, градоначалникът, офицери, висши чиновници и шефове на здравни заведения.

Градската градина е най-стария парк в София, разположен в центъра на града пред бившия царски дворец. Открит е официално на 4 април 1878 година и първоначално се нарича Александровска градина. Според проучване на фондация ЖАР това е едно от най-любимите места на софиянци.

На територията на Столична община има 7 защитени зони от националната екологична мрежа Натура 2000. София може да бъде прекосена само през паркове, според жител на града.

На територията на София има 49 минерални извора.

Жителите и гостите на града могат да ползват безплатен безжичен интернет в парка "Заимов",  около езерото Ариана в Борисовата градина, Централните хали, при моста зад НДК, Докторската градина, градинката на "Цар Освободител", градина "Банска", градината около църквата "Св. София" и на входа на Южния парк откъм бул. "Витоша".

В София е изложено най-старото златно съкровище на света, открито в България с над 3000 златни предмета на над 6000 години.

spy offers | Nike, adidas, Converse & More