„На война за повече изкуство“ Нови практики за управление и популяризиране на галерии и проекти в съвременното изкуство
24.04.2014


 

„На война за повече изкуство“

Нови практики за управление и популяризиране

на галерии и проекти в съвременното изкуство 

с подкрепата на:

Фондация „Америка за България“, Посолство на САЩ в България,

Център за култура и дебат „Червената къща“  и Асоциация за развитие на София

24 април, 2014, четвъртък, 14:00ч.

Център за култура и дебат „Червената къща“, Червена зала

ул. "Любен Каравелов" № 15

Програма:

1.       Управление на успешна галерия и състоянието на световния пазар на изкуствата,  Стефан Стоянов, куратор и собственик на една от най-успешните галерии галерия за съвременно изкуство в Ню Йорк.

2.       Тенденции за разширяване на публиката и популяризиране на съвременно изкуство, Катлийн Гончароф, арт консултант и куратор на американското представяне на 50-то Биенале на изкуствата във Венеция, 2004г.

3.       Нови кураторски практики и тенденции, Шерил Хартъп, куратор, писател и изкуствовед.

4.       Как се става колекционер и какво означава инвестицията в съвременно изкуство, Десислава Монева, галерист и директор на Фондация „Съвременно изкуство“.

Модератор: Весела Ножарова, изкуствовед, куратор на българското национално участие в Биенале на изкуствата във Венеция, 2004г., асистент куратор на Архитектурно биенале във Венеция, 2011г.

Прави впечатление известна затвореност на българското общество към различни образци на съвременно изкуство, българско и световно.   В същото време се увеличава интереса на частните галерии и културни центрове, както и на държавните институции и музеи към алтернативни възможности за сътрудничество. Свидетелство за това е големият интерес, на който се радват всички фестивали за съвременно или класическо изкуство, организирани като частни или публично-частни инициативи.   

Тази дискусия е част от проект за представяне на известни автори на американското съвременно изкуство в България.  Придружаващи събития са: Изложба на Шанън Плъм с официално откриване на 23 април, 2014г. в Галерия Академия, НХА, и прожекция на нейния пълнометражен арт филм „Towheads“ („Блондини“) в НАТФИЗ.

Дискусията „На война за повече изкуство” и посещението на утвърдените куратори  е в пряка връзка с кандидатурата на София за Европейска столица на културата, защото засяга важна за града цел - развиването на работеща и устойчива платформа за съвременно изкуство. Споделянето на опит, наблюдения и знание от участниците в събитието ще бъде още един повод и ще помогне за осмислянето на различни посоки и тенденции, които София да обмисли в сегашния важен етап от подготовката си за ЕСК.

Разговорът е на английски език, с превод.
Вход свободен  

Катлийн Гончаров, куратор в Музей на изкуствата в Бока Ратон, Флорида и консултант на Ръш филантропична фондация за изкуства

Кратко представяне: Катлийн Гончаров е заемала длъжността куратор в New School in New York, Масачузеския Технологичен Институт, куратор на съвременно изкуство в музеят Нашър към университета Дюк и куратор в Центъра за инвотивни издания Джудит К и Дейвид Дж. Бродски към Унивеситета Рутгерс. През 2003, Гончаров е назначена като куртор на Американския павилион на 50-тото Веницианско Бианале, също така е курирала редица изложби на утвърдени артисти като: Джоузеф Бейс, Уилиям Кентридж, Ричард Тътъл, Иниго Манглано-Овал, Кики Смитм, Серджо Вега, Фред Уилсън, Кейт Ериксон, и Мел Зейглър. Освен че създава невероятни и очароващи изложби, Гончаров също така успешно организира различни дискусии по теми свързани с изкуството, театрални постановки, събития, лекции, пърформънси и колаборации.

Шерил Хартъп, независим куратор, писател и изкуствовед

Кратко представяне: Шерил Хартъп е независим кураторка, арт критик и изкуствовед, която живее в Понс, Пуерто Рико. Завършила Магистратура по Южно Американска и Карибски науки и притежава сертификат за Музейни Науки от Университета в Ню Йорк, Магистър Изкуствовед от Университета в Тексас, Остин. Г-ца Хартъп е работила като куратор в Музея за Съвременно Испанско Изкуство в Ню Йорк, Художесвената галерия в Далъс, и Художествената галерия в Маяами. От 2005 до 2012 е била главен куратор на Художествената Галерия в Понс където е организирала изложби като: „Фрида Кало и нейните светове“, „Епохата на Роден, Рой Лихтенщайн и Анди Уорхол“, „От Ел Греко до Гоя: Шедьоври от музея Прадо“. Г-ца Хартъп също така е работила в образователния департамент на Музея за Модерно Изкуство (MoMA) в Ню Йорк и е била съветник на Дарос Южна Америка, институция от Цюрих, Швейцария. Автор на редица публикации свързани с изкуството от 19 век до наши дни. Пише текстове за изкуството на Карибите за АртФорум и АртНексус и често изнася лекции за текущите проблеми на съвременното кураторство.

Nike Sneakers Store | Converse Chuck Taylor All Star Translucent - Women Shoes - 165609C