изложба ЗНАЦИ ПО ПЪТЯ Десислава Денева/графика, живопис Атанас Гаджев/скулптура
16.04 - 09.05.2014


Информация от галерия-книжарница София Прес

Събитието: откриване на изложбата

ЗНАЦИ ПО ПЪТЯ

Десислава Денева / графика, живопис

Атанас Гаджев / скулптура

Мястото:

Галерия - книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29

Времето: 16.04. – 09.05.2014

Повече за изложбата: „Знаци по пътя” е експозиция, която събира творби на двама автори: Десислава Денева и Атанас Гаджев. Заглавието е по-скоро метафора за случайните знаци и съвпадения, които понякога се появяват по пътя, отколкото изведен общ принцип на сходство между художниците.

Десислава Денева е позната с активното си присъствие в художествения живот. И графичните, и живописните й работи имат свойството да разсейват  материалността и да я превръщат в един странен символичен свят, с присъщите му противоречия, съпровождащи търсенето и създаването. Организацията на творбите се подчинява на изграждането на едно „органично” цяло и този сложен процес на балансиране между тъмно и светло, топло и студено, поражда индивидуалността и избора на теми.     

 Атанас Гаджев е автор с широк спектър на действие. В тази изложба, за първи път представя в цялост поредицата „Отломки” – цикъл от 9 цветни скулптури, всяка от които е „формообразувана” от влечението на автора към архаичните  форми и естествените природни структури.Стремежът му към опростяване и обобщаване е съчетан с огромното му любопитство, към експеремента за работа с различни глазури, пигменти и повърхности и  преди всичко, с нестихващото удоволствие от контакта с глината и огъня.

 Повече за авторите:
Десислава Денева
е завършила НХА - София,специлност „Стенопис”. Член е на СБХ. Има множество участия в общи изяви на българско изкуство в България и чужбина.
Реализирала е над 20 самостоятелни изложби в България, Франция, Словакия, Австрия,Унгария, Холандия, Германия и Испания. Участва в десетки международни проекти и творчески резиденции, като Сите Ентернатионал дез`ар, Париж; Швандорф, Германия и др.
Работи в областта на живописта, графиката и монументалните изкуства.
Носител е на следните награди:
2012 Национален Конкурс „Алианц България” Награда за графика – регионален конкурс за гр.София;2010 Национален Конкурс „Алианц България” Голямата награда за живопис; 1998 Награда за живопис, галерия „Алба”;Втора академична награда за монументална живопис в съавторство с В.Занков;

Атанас Гаджев завършва специалност „Керамика” в НХА – София. Член е на СБХ, както и съосновател на сдружение „Лингва Франка”. Осъществил е над 25 самостоятелни изложби в България, Словакия, Австрия, Чехия и Испания.              Автор е на няколко художествени акции на открито в  с. „Камен бряг” – „Завръщането на забравените кръстове”, с. „Лещен” – „Мещра”, София – „Не/възможна красота”. Участник в десетки международни проекти и творчески резиденции:  Сите Ентернатионал дез`ар, Париж; Швандорф, Германия; Вогле, Словения; Ужице, Сърбия; Нитра, Словакия; Тайа (Токай), Унгария; Злакуса, Сърбия;  Ресен, Македония; Претория, ЮАР и др., както и в над 70 колективни изложби в цялата страна.

За повече информация:
Галерия книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29, тел.: 9885831/207; 0882 960 230
; asp_gallery@mail.bg

 

spy offers | Nike Releases, Launch Links & Raffles