Галерия на открито представя изложба „В света на хората”
12.08.2013


От 12-ти до 26-ти август, в Градската градина, Галерията на открито на Столична община представя едно своеобразно пътешествие - изложбата „В света на хората”. По пътя си публиката ще срещне множество абстрактни загадки под формата на рисунки. Задачата – да бъдат посочени колкото е възможно повече отговори за това какъв човек е изобразен на всеки от постаментите (напр. шивач, учител, лекар, алпинист и т.н.) или да се асоциира фигурата с близък човек, приятел или познат (напр. съпруг, баба, личен лекар и т.н.). Отговорите са безброй много и няма грешни, стига те да бъдат мотивирани с подходящи и уместни асоциации.
Публиката ще срещне още редица любопитни и научно обосновани факти за креативността, както и крилати фрази от известни личности – чрез тях става ясно, че някои широко приети схващания за креативността са погрешни (например, че тя е привилегия само за ограничен брой хора, че не може да бъде усъвършенствана и т.н.) и че всеки от нас е способен на изключителна креативност, стига да повярва в това.

Гидовете:
Ставрос Ставру
Ставрос Ставру вярва, че креативността е най-висшата проява на човешкия интелект, способна да осмисли и придаде значение на живота. Ето защо той я превръща в неизменна част от своето ежедневие – от рисуването на причудливи стилизирани рисунки и композирането на музика, до преподаването и научно-изследователската дейност в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. И тъй като креативността все по-често бива пренебрегвана в името на рационалността, прагматичността и здравия разум, той се заема със серия от инициативи, които да провокират креативното мислене и да повишат обществената осведоменост по тази тема. Така Ставрос Ставру тайно се надява, че ще укрепи вярата на хората в техния неизчерпаем креативен потенциал.

Дамян Дамянов
Дамян Дамянов е художник и преподавател в Националната художествена академия. Името му на графичен дизайнер и илюстратор е в издателските карета на стотици книги, в десетки пощенски марки на всевъзможни теми, както и в редица изложби, посветени на изкуството на плаката. Вярва, че креативността е вулканична способност на въображението, което нито се изучава някъде, нито пък подлежи на оценяване, тъй като засега няма установена мерна единица за фантазия. Адмирира смелите визуални решения в претворяването на познатия ни свят, като опитва да създава такъв, чиято собствена логика цели да провокира зрителя, да го накара да се замисли или да се усмихне, поне наум. 

Книгата
Изложбата е част от серия доброволчески инициативи, които частично се финансират чрез реализацията на едноименната книга „В света на хората”. Тя съдържа подобни на изложените абстрактни рисунки, организирани под формата на тестове. Така чрез броя посочени предложения (за това какъв човек е изобразен на рисунките) и свързаните с тях асоциации се изчислява креативността. Но целта не е високата оценка, а експеримента, проверката на това как различни ситуационни, социални и други фактори влияят върху способността да бъдем креативни. Не по-малко важно е и забавлението, което може да се извлече, превръщайки индивидуалното и понякога скучно оценяване на креативността в колективна игра.

Повече информация за книгата наhttp://www.intheworldofman.com.

Running Sneakers Store | 【国内5月2日発売予定】ナイキ ウィメンズ エアマックス ココ サンダル 全4色 - スニーカーウォーズ