Документална изложба "Антарктида - българската ледена приказка"
30.07 - 04.08.2013


Документална изложба "Антарктида - българската ледена приказка" на "Моста на влюбените" до НДК, организатори Държавна агенция "Архиви" и Българския антарктически институт.
Изложбата е посветена на 25-годишнината от първата експедиция, поставила началото на българското участие в проучването на най-южния континент.

Идеята да се разкаже в образи и документи историята на овладяването на ледения континент възниква при предаването на документация на Българския антарктически институт в Централния държавен архив.

В 60-те пана на изложбата хронологично и тематично е представено българското присъствие на Антарктида от 1987 г., когато е поставено началото с инициативно писмо на тогавашния главен асистент в Софийския университет Христо Пимпирев. 

Изложбата проследява четвъртвековния път от екзотичната, според някои, идея за експедиция до най-южната част на планетата до нейната реализация, далеч надхвърляща първоначалните намерения.

Уникални фотографии на членовете на експедициите и техните гости и документи от Централния държавен архив представят първите стъпки, работното ежедневие, свободното време, трудностите, които съпътстват овладяването на материка, както и неповторимата природа на ледения континент, разказват организаторите. 

Експозицията ще продължи до 4 август.

Sports brands | Nike Air Force 1 Shadow White/Atomic Pink-Sail For Sale – Fitforhealth