"Залезът на боговете" от 17.00 ч.
22.05.2013

България

Софийската опера и балет и нейната публика преживяват заедно едно историческо дело в културната история на съвременна България. Днес те заедно стават част от световно събитие - отбелязване на 200 години от рождението на една от най-забележителните фигури на човешката цивилизация, РИХАРД ВАГНЕР.

 

Всички вие сте свидетели, че Софийската опера и балет и нейното ръководство започнаха подготовката си за това световно честване още през 2010, когато в репертоара на първия национален театър беше включена най-трудната, най-монументалната, най-престижната за всеки оперен театър творба - тетралогията „ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА", четири фестивални вечери, както ги нарича самият композитор.

 

Последователно и много успешно, с най-високи оценки от националната и международна критика, Софийската опера представи "РЕЙНСКО ЗЛАТО" (2010), "ВАЛКЮРА"(2011), "ЗИГФРИД" (2012).

 

Делото вълнува всички нас, защото за проекта си режисьорът Пламен Карталов избра само български оперни артисти, нещо много трудно и необичайно за кастинг на "Пръстенът" - да се реализира само с национален ресурс от певци. Ангажирани са 52 солисти. 

 

И не само, а и със собствени средства, по време на криза, Софийската опера и балет да  реализира толкова престижна продукция, да се закупи нова осветителна техника и нови инструменти за вагнеровия оркестров стил, да се поддържа ниво, първият национален оперен театър на България с репертоарната си политика и художествени постижения да бъде сред водещите в Европа.

Running sport media | jordan Release Dates