Sofia Architecture Week 2012 подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на кутурата през 2019 г.
19.11 - 02.12.2012


Програмата на Sofia Architecture Week 2012 подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на кутурата през 2019 г. и подготвя професионалната сцена за предстоящите предизвикателства и възможности. Събитието ще срещне професионалистите в планирането на пространства и сгради за култура (архитекти, урбанисти, паркостроители), автори на творческо съдържание (артисти, мениджъри, продуценти), широката публика и институциите, в чиито ръце са ключови за бъдещето на културата и архитектурата политики.

Всеки от дните на основната програма (26 ноември – 2 декември) е посветен на среща между архитектурата и изкуствата. От понеделник до петък в професионалния форум последователно ще бъде поставена темата за връзката на елементи от градския архитектурен пейзаж с природата, със сценичните, визуални и музикални изкуства, и не на последно място – хората и социалната среда.

Фестивалът ще започне на 26 ноември, понеделник с темата за бъдещето на НДК и норвежците Ramstad Architects. Във всеки от дните от вторник до петък, един след друг ще презентират партньори на фестивала, поне един чуждестранен архитект или студио и един представител на българската артистична сцена. След презентациите заедно те ще се включат в по-широка дискусия с участието на публиката и други професионалисти в темата. Вечерната отворена програма ще представи безплатна филмова програма. 

На 30 ноември от 16 часа проектния мениджър на Орхус 2017 - Тревор Дейвис, ще изнесе публична лекция "Как се печели титлата Европейска столица на културата 2019.

През уикенда (1 и 2 декември) вниманието ще бъде фокусирано върху ключови за пространствата за култура у нас и в глобален мащаб теми. В съботния панел Азиатски БУМ кураторът на Китайския павилион на тазгодишното Венецианско биенале Zhenning Fang представя авангарда на азиатската архитектура (Jiakun Liu, Mass Studies), за която ще говори и директорът на международното студио GMP за Берлин, Пекин и Шенжен. Работата си ще представят и български архитекти, автори на пространства за култура от последните 20 години.

Балканските фестивали за архитектура и Европейската асамблея на студентите по архитектура също ще бъдат представени от своите мениджъри. Програмата ще отбележи и 5-тото юбилейно издание на Sofia Architecture Week с гостуване на всички негови куртори.

В неделя за финал ще бъдат събрани екипите на важните проекти в областта на културата и градското планиране – Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и София - кандидат за Европейска столица на културата през 2019. Гости ще бъдат и проектните мениджъри на няколко минали и бъдещи европейски столици на културата. Sofia foundation for culture and arts в партньорство със сдружение Трансформатори представя първи етап на мапинга на съществуващата и потенциална културна инфраструктура в града.

Това далеч не е всичко в програмата – освен основното съдържание от 26 ноември до 2 декември, НДК и партньорските локации ще кипят от изложби, работилници и дискусии още от 19 ноември. Студентите ще могат да се включат в работилници и да приемат на гости свои балкански колеги, а архитектурните разходки ще бъдат достъпни за всички. Отворени за публиката ще са и безплатните архитектурни консултации в Деня на отворените врати на SAW и Камарата на архитектите в България на 24 ноември.

Освен към възрастните, фестивалът е насочен и към децата – архитекти ще посетят училища, а в НДК ще има различни детски архитектурни работилници. 

Пълната програма на Sofia Architecture Week можете да разгледате тук.

Nike air jordan Sneakers | adidas NMD Human Race